L'OCB anuncia una cadena humana el 9 de maig com a resposta als atacs a la llengua

L'Obra Cultural Balear ha anunciat avui la seva resposta a la campanya d'atacs a la llengua impulsada des del PP i des de determinats sectors socials. L'entitat farà una cadena humana el proper dissabte 9 de maig amb el lema "Drets per la llengua", per emfatitzar la seva voluntat de respondre a les agressions amb una important mobilització popular. En aquest sentit, Jaume Mateu ha fet públic un decàleg en que l'OCB es posiciona davant l'actual context de criminalització dels drets lingüístics dels ciutadans. En aquest sentit, davant la nova campanya orquestrada d'atacs a la llengua pròpia de les Illes Balears i als seus parlants, l'Obra Cultural Balear vol posar de manifest que:

1 - Des d'ara mateix, l'OCB fa responsables els membres de l'actual direcció del Partit Popular de qualsevol conflicte lingüístic i de qualsevol discriminació cap als ciutadans de les Illes Balears que exerceixin el seu legítim dret a expressar-se en la llengua pròpia.

2 - L'OCB defensarà, com ha fet al llarg de la seva història, els drets i la dignitat dels catalanoparlants a través de tots els mitjans democràtics possibles. L'OCB considera inacceptable que determinades forces polítiques i socials neguin, de facto, la plenitud de drets de l'única llengua pròpia de les Illes Balears.

3 - L'OCB rebutja, així mateix, l'actitud dels sectors extremistes que volen limitar la llibertat dels ciutadans a conèixer la llengua pròpia de l'arxipèlag.

4 - L'OCB crida a tota la ciutadania de les Illes Balears a afegir-se al procés de normalització lingüística i a rebutjar les actituds contràries al coneixement i a l'ús de la llengua catalana.

5 - L'OCB demana a la societat civil de les Illes Balears que faci feina per contrarestar la campanya de mentides, tergiversacions i ocultacions que pretén restringir el dret dels ciutadans a relacionar-se en català amb l'administració pública.

6 - L'OCB rebutja les actituds que posen en perill la convivència i la pau social.

7 - L'OCB insta a totes les forces polítiques a respectar el consens en matèria de política lingüística establert durant el període democràtic, plasmat en l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears i en la Llei de Normalització Lingüística

8 - L'OCB demana a la ciutadania de les Illes Balears, a la societat civil i a totes les forces polítiques democràtiques que uneixin esforços a favor de la convivència lingüística i que aïllin políticament els sectors que promouen la confrontació social.

9 - L'OCB demana a tots els ciutadans de Balears que participin en les assemblees informatives que es faran pròximament a tots els municipis de Mallorca.

10 - L'OCB convoca tots els ciutadans a participar a la gran cadena humana pels drets lingüístics que es formarà a Palma el proper dissabte 9 de maig.

El portaveu de l'entitat, Tomeu Martí, ha reivindicat el dret que tenen els ciutadans a fer servir la llengua catalana i ha rebutjat la campanya demagògica actual. Segons Martí, el que és lamentable és que, 30 anys després de començat el procés de normalització lingüística, aquests drets lingüístics encara no estiguin garantits. El coordinador també ha anunciat la celebració d'assemblees als diferents municipis de Mallorca per informar sobre la iniciativa i ha fet una crida a tota la població a respondre amb calma i de manera reflexiva a les agressions contra la llengua pròpia dels mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterers.

Activisme

Com tots sabeu, una manera de fer activisme és la difusió de vídeos i imatges recollits de manera individual. Publica el que tenguis de la cadena humana a tots els mitjans possibles! Entre tots ho feim possible!